Schapen gedood door vermoedelijke wolvenaanval

Afgelopen nacht zijn er op de Noord-Ginkel van de 88 schapen die de gemeente daar heeft grazen 41 schapen gedood door naar alle waarschijnlijkheid een aantal wolven. Daarnaast heeft de dierenarts nog 5 schapen in laten slapen en 7 behandeld. Deze schapen waren door de gemeente ‘ingehuurd’ om te grazen op de plaatsen waar dat waardevol is voor natuurbeheer, om de diversiteit in de natuur op die plaats te vergroten.

De kudde werd beschermd door een raster dat door BIJ12 geadviseerd wordt ter bescherming van schapen. Voorafgaand aan de nacht zijn de hekken gecontroleerd door het graasbedrijf en deze waren op dat moment op orde.  De provincie is vandaag ter plaatse geweest en onderzoekt of het raster inderdaad aan de eisen voldeed en hoe het eventueel mogelijk is dat het niet geholpen heeft om de schapen te beschermen. De gemeente wacht de uitslag hiervan af. 

Daarnaast heeft BIJ12 DNA-monsters afgenomen van de getroffen schapen. Op basis daarvan kan uitsluitsel gegeven worden of het daadwerkelijk wolven waren en hoeveel. 

Wethouder Jan Pieter van der Schans: “het is vreselijk om te horen dat zoveel schapen afgelopen nacht gedood zijn, ondanks dat de juiste maatregelen zijn genomen. Als gemeente hebben wij schapen nodig voor bosbeheer. Zij helpen ons bij natuuronderhoud en dragen bij aan natuurherstel. Wij hebben als gemeente al meerdere keren opgeroepen naar Rijk en provincie om actief beleid te voeren op het beheer van de wolf. Na vandaag zet ik daar nog een keer een dikke streep onder!”