Nieuw plan voor Mauritskazerne: voedsel behoudt centrale plek

Het thema voedsel behoudt een prominente plek in de nieuwe plannen voor de Mauritskazerne, die het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voorlegt. Nadat begin dit jaar duidelijk werd dat de World Food Experience niet meer gerealiseerd zal worden, is de voorbije maanden aan de afwikkeling gewerkt.  Het voorstel van het college biedt een oplossing voor de financiële en contractuele verplichtingen tussen partijen én geeft een passende invulling aan de Mauritskazerne op korte termijn.

Plan Mauritskazerne

De Experience gaat niet door, maar het WFC-terrein blijft een belangrijk gebied voor bedrijven en ontmoeting rondom het thema ‘food’. Dit thema wordt dan ook vastgehouden in de voorgestelde invulling. De Mauritskazerne kan een plek worden waar voedsel gerelateerde bedrijven elkaar ontmoeten en kennis kunnen delen, voedseleducatie wordt aangeboden en het mogelijk is om exposities binnen het thema te organiseren. Er ligt nu een plan dat zorgt voor levendigheid, ontmoeting en interactie in het gebied. In de Mauritskazerne komt een ‘kidsproof’ restaurant, met een menukaart waarop lokale ingrediënten en streekproducten een hoofdrol spelen en kinderen spelenderwijs leren over het eten op hun bord. Daarnaast komt er een keuken waar workshops voor o.a. schoolklassen kunnen worden georganiseerd, een foodevent locatie en een expositieruimte. De overige ruimten worden gebruikt voor kantoren en ondersteunende ruimten.

Ingrediënten

Wethouder Bram van der Beek: “Met deze ingrediënten krijgt de Mauritskazerne een centrale rol op het WFC terrein. De inhoud sluit heel goed aan op de doelstellingen die we voor ogen hebben voor het gebied. Bovendien biedt dit plan de kans om op hele korte termijn daadwerkelijk aan de slag te gaan. Daarover ga ik graag het gesprek aan met de gemeenteraad”

Afspraken

Met een motie van de Provinciale Staten die een streep zette door de subsidie, kwam in december 2023 een eind aan de ontwikkeling van de Food Experience. De voorbije jaren zijn er tussen de gemeente, Provincie, Stichting WFC Experience en TeKa groep afspraken gemaakt over de financiering en exploitatie van de Food Experience. Ook is er al geld uitgegeven aan de planvorming. Nu de Experience niet doorgaat zijn er afspraken gemaakt om dit onderling goed af te ronden.

Van der Beek: “Tussen alle betrokken partijen is de afgelopen maanden intensief overlegd. Dat heeft geresulteerd in een oplossing die in mijn ogen recht doet aan alle partijen. Een mooi resultaat dat ons behoedt voor mogelijk jarenlang juridisch getouwtrek”.

Gemeenteraad

Het plan voor de Mauritskazerne en de afspraken over de afwikkeling van de Experience worden voorgelegd aan de gemeenteraad. De raad kan hier zogenaamde ‘wensen en bedenkingen’ op indienen. Dat zal worden betrokken bij de besluitvorming van het college. De verwachting is dat er in september in de gemeenteraad over wordt gesproken.