Jan Hilgerspenning voor Yvonne van Geel en Els Holland

Op dinsdagavond 28 mei hebben Yvonne van Geel en Els Holland de Jan Hilgerspenning van de gemeente Ede ontvangen. Burgemeester René Verhulst reikte deze gemeentelijke onderscheiding uit tijdens de bijeenkomst ‘Meedoen in Ede’ in het Raadhuis Ede. Dit is een bijeenkomst voor leden van Koplopers Inclusie Ede en Onderling Sterk Ede.  

Yvonne van Geel en Els Holland zijn beide lid van de Koplopers Inclusie Ede. Dit is een initiatief van inwoners met een beperking voor inclusief Ede. Deze koplopersgroep brengt vanuit eigen ervaring toegankelijkheid van openbare ruimten onder de aandacht. Zoals restaurants, winkels, openbaar vervoer enz. Ze geven advies en reiken ‘duimstickers’ uit als toegang goed geregeld is.   

Vanuit Onderling Sterk Ede doen ze mee aan diverse bijeenkomsten of acties. Zoals een informatieavond over verkiezingen, expositie met kunst van mensen met een verstandelijke beperking, behoud van een buslijn, wandelroutes voor mensen met een rolstoel, rolstoeltoilet in het Raadhuis, of de toegankelijkheid van de fietstunnel in Ede-Zuid.

Yvonne van Geel is initiatiefnemer van het Oogcafé Ede waar inwoners met een visuele beperking regelmatig samenkomen om van elkaar te leren, elkaar te steunen en ook om gezellig samen er op uit te gaan. Ede is aangesloten bij het Gelders netwerk van Oogcafés. Daarnaast is Yvonne is ambassadeur voor het VN-verdrag Handicap. Deze is aangesloten bij de landelijke Coalitie voor Inclusie. Maandelijks werkt zij online samen met ambassadeurs uit het hele land aan een inclusief Nederland.

Els Holland heeft zich aantal jaren ingezet als vrijwilliger bij het Dulon College, ROC A12 voor het team VaVo (onderwijs voor volwassenen). Haar taak was vooral het nakijken van schoolwerk van de studenten en overige hand- en spandiensten.

Jan Hilgerspenning

De Jan Hilgerspenning is een gemeentelijke onderscheiding. De penning staat voor je dromen najagen en nooit opgeven. De ontvanger van de penning draagt een waardevolle bijdrage aan de Edese samenleving. Het is een aanmoediging om een ‘hoogvlieger’ te worden. En een beloning voor doorzettingsvermogen en betrouwbaarheid. De burgemeester van Ede kent de penning toe.

Meer informatie over de penning

Op de website www.ede.nl/lintjes en vragen via lintjes@ede.nl