Boeren werken aan toekomst met pilot ondernemingsplan

Elf agrarisch ondernemers uit de gemeente Ede gaan een ondernemingsplan maken die ze meer perspectief moeten bieden voor de toekomst. Het betreft een pilot van de gezamenlijke overheden waarin de ondernemer een toekomstbestendig plan maakt om zijn bedrijf te verduurzamen. 

De ondernemingsplan-aanpak heeft als doel veehouders die hun onderneming verder willen verduurzamen meer duidelijkheid en perspectief te bieden. De ondernemer heeft de regie over de toekomst van zijn bedrijf, en wordt daar tegelijkertijd in ondersteund door de partners van deze pilot: het ministerie van LVVN, provincie Gelderland, gemeenten Ede en Barneveld en waterschap Vallei en Veluwe. De betrokkenen kijken  gezamenlijk naar wat er wel kan en zoeken naar oplossingen voor obstakels. 

Nieuw perspectief

Wethouder Jan Pieter van der Schans: ,,De voorbije periode ging het in het nieuws vaak over stoppende boeren. Deze pilot is de eerste concrete stap naar nieuw perspectief voor boeren die doorgaan. Belangrijk, want in Ede willen we een toekomstbestendige landbouwsector behouden. Ik ben er trots op dat we hier samen met onze agrarische ondernemers aan werken.’’ 

Functieverandering

Ondertussen heeft Ede ook het functieveranderingsbeleid herzien. Dit beleid bepaalt wat er mogelijk is op een perceel als een agrarisch ondernemer stopt. De basis vormt het regionale functieveranderingsbeleid van de regio’s Foodvalley en Amersfoort. Iedere gemeente kan daar eigen accenten op aanbrengen. Een stoppende ondernemer kan zo, afhankelijk van de locatie, kiezen uit een breed scala aan nieuwe functies, zoals wonen, werken, recreatie of een combinatie van functies. De mogelijkheden om woningen te bouwen op het voormalige boerenerf worden uitgebreid. Onder voorwaarden mogen er voortaan woongebouwen van 3 of 4 wooneenheden worden gebouwd. Op passende locaties wordt het ook mogelijk om woonerfjes van maximaal 13 woningen te realiseren. Ede heeft met deze laatste vorm de voorbije periode in een ‘pilot erfdelen’ goede ervaringen opgedaan. 

Gemeenteraad

Het vernieuwde functieveranderingsbeleid wordt dit najaar ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad.