Voormalige Pro Persona-gebouwen Lunteren

In de gemeente Ede vangen we vluchtelingen uit Oekraïne op. Dit doen we op Legerplaats Harskamp; een terrein van Defensie. Defensie wil dit terrein op termijn zelf weer in gebruik nemen.

Gemeente Ede heeft de voormalige Pro Persona gebouwen aan de Klomperweg 175 in Lunteren gekocht. Een deel van de vluchtelingen die nu op Legerplaats Harskamp verblijven, gaan we in die gebouwen in Lunteren opvangen. De eerste 100 mensen worden naar verwachting vanaf 1 juli 2024 opgevangen in het hoofdgebouw van de locatie.

De gemeenteraad ging op 15 februari 2024 over de locatie in gesprek. Inmiddels heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorstel om de bestaande gebouwen te gaan gebruiken als opvang voor Oekraïense vluchtelingen. De omgevingsvergunning is aangevraagd en verleend en wordt binnenkort gepubliceerd op onze pagina met bekendmakingen of op deze website met bekendmakingen.

De gemeenteraad ging op 15 februari 2024 over de locatie in gesprek. Inmiddels heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorstel om de bestaande gebouwen te gaan gebruiken als opvang voor Oekraïense vluchtelingen.

Plannen

Uit berekeningen blijkt dat de gebouwen geschikt gemaakt kunnen worden voor ongeveer 76 Oekraïense gezinnen (daarbij gaat het dan om 168-212 personen) die nu op Defensieterrein in Harskamp worden opgevangen. Het definitieve plan is gedeeld met de raad. De omgevingsvergunning is aangevraagd en verleend en wordt binnenkort gepubliceerd op onze pagina met bekendmakingen of op deze website met bekendmakingen.

Veiligheidsmaatregelen

Verder zijn al enkele maatregelen afgesproken rond verkeersveiligheid, zoals over verlichting en waarschuwingsborden bij te hard rijden en zijn afspraken gemaakt over een klankbordgroep en contact met direct aanwonenden.

Toekomst

Ook is afgesproken dat als de Oekraïne-opvang stopt we samen met andere partijen kijken of in het pand woningen gerealiseerd kunnen worden voor starters, jongeren en ouderen. De gemeenteraad besluit uiteindelijk over de plannen voor het gebouw als de Oekraïense vluchtelingen vertrekken.

Omgevingsplan

Bij ruimtelijke plannen moet iedereen zich houden aan het omgevingsplan. Dit is een document met juridische regels van de gemeente voor de fysieke leefomgeving. In het omgevingsplan heeft het terrein aan de Klomperweg 175 de functie ‘maatschappelijk - zorginstelling’. Dat betekent dat we hier niet zomaar mensen mogen opvangen.

Omgevingsvergunning

De gemeente Ede heeft de aanvraag voor de tijdelijke afwijking op het omgevingsplan van de Klomperweg 175 ingediend. Deze is inmiddels verleend. De vergunning wordt binnenkort gepubliceerd op onze pagina met bekendmakingen en op deze website met bekendmakingen. Voor meer informatie over de vergunning kunt u terecht bij de Balie Bouwen, Wonen en Milieu.

Bezwaar en beroep

Tegen een omgevingsvergunning kan bezwaar en vervolgens beroep worden ingesteld. Tijdens de behandeltermijn van de aanvraag van de omgevingsvergunning kan uiteraard ook al een reactie worden gegeven, al geldt hiervoor geen wettelijke procedure.

Direct aanwonenden

Met de direct aanwonenden van het terrein zijn we inmiddels in gesprek over hun ideeën en opmerkingen over de inrichting van het terrein. Direct aanwonenden ontvangen voor september 2024 een uitnodiging voor een open huis. Zij kunnen dan kennismaken met de nieuwe bewoners op de opvanglocatie.

Klankbordgroep

Bij andere opvanglocaties werken we met een klankbordgroep. Samen met onder anderen de wijkagent, de begeleiding op locatie en toezicht wil de gemeente ook zo’n klankbordgroep oprichten. Die zal regelmatig samenkomen om te bespreken wat er speelt om zo gelijk bij te kunnen sturen bij aandachtspunten of eventuele overlast. In dit overleg kunnen direct aanwonenden en andere buurtbewoners zitting nemen. Wilt u meedenken? Meld u dan aan via opvanglocatieklomperweg@ede.nl

Waarom kiest de gemeente voor deze locatie?

We hebben gekeken naar beschikbaarheid, voldoende omvang, bereikbaarheid en spreiding over de gemeente.

Wanneer begint de verbouwing?

Het hoofdgebouw op het voormalig terrein van Pro Persona is aangepast voor huisvesting van ongeveer 100 Oekraïense vluchtelingen. Vanaf 1 juli 2024 verhuizen de eerste Oekraïense gezinnen naar het hoofdgebouw. In de zomer bekijken we welke andere gebouwen op het terrein ook geschikt kunnen worden gemaakt voor huisvesting. Ook worden er op het terrein verschillende onderzoeken gedaan. De werkzaamheden en onderzoeken die verricht worden zijn niet vergunningsplichtig.

Wat gebeurt er met de ruimte om het gebouw heen?

We gaan éérst met het bestaande gebouw aan de slag. Daarna onderzoeken we of er in de buitenruimte eventueel mogelijkheden zijn voor tijdelijke units. Maar als die mogelijkheden er zijn, heeft dit een apart vergunningstraject nodig.

Kan ik een keer kijken op het terrein en in het gebouw?

Ja, we organiseren in september 2024 een open middag waarin iedereen welkom is om een kijkje te nemen op het terrein en in het hoofdgebouw en om kennis te maken met de nieuwe bewoners. Omwonenden worden hiervoor per brief uitgenodigd.

Hoe lang is het pand beschikbaar voor Oekraïne-opvang en wie komen erin als de Oekraïners weg gaan?

We willen het pand voor een periode tot maart 2026 of zo lang als nodig is gebruiken voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De vraag naar en behoefte van huisvesting voor Oekraïense ontheemden laat zich moeilijk voorspellen. De vraag vanuit andere doelgroepen is en blijft naar verwachting ook groot. Als er na het vertrek van de Oekraïense vluchtelingen vraag is naar opvang of woningen voor andere mensen, zal daar opnieuw een besluit over moeten worden genomen. Mocht de situatie in de toekomst anders zijn kan de gemeente te zijner tijd de panden en grond ook (deels) weer verkopen.

Waarom worden hier geen woningen gemaakt voor inwoners van Ede?

We werken nu met tijdelijke locaties, zodat bijvoorbeeld de vraag naar een woning voor Oekraïense ontheemden niet ‘drukt’ op te reguliere woningmarkt. Als er permanent mensen zouden gaan wonen op de locaties is er een bestemmingswijziging nodig. Daarvoor is een andere procedure nodig.

Wanneer komen de vluchtelingen?

Vanaf 1 juli 2024 worden de eerste bewoners geplaatst.

Hoe lang worden vluchtelingen hier opgevangen?

Het uitgangspunt is nu dat het pand voor een periode tot uiterlijk maart 2026 gebruikt wordt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, maar alles hangt ook af hoe de situatie in Oekraïne zich ontwikkelt.

Waarom gaan de vluchtelingen niet naar een andere gemeente?

De vluchtelingen worden al twee jaar opgevangen op de Legerplaats in Harskamp. Defensie heeft aangegeven dat ze het terrein op termijn zelf weer nodig heeft. Veel van de Oekraïense vluchtelingen werken dus al in gemeente Ede en hun kinderen gaan al in Ede naar school. Daarbij is elke gemeente verplicht op een aantal Oekraïense vluchtelingen op te vangen.

Is er begeleiding aanwezig op de locatie?

Dat is vergelijkbaar met de situatie in Harskamp nu, dus er is begeleiding aanwezig.

Is er beveiliging aanwezig op de locatie?

Dat is vergelijkbaar met de situatie in Harskamp nu, dus er is beveiliging aanwezig.

Zijn er regels op de locatie?

Voor de locatie zullen huis-/veiligheidsregels gemaakt worden.

Wat doet gemeente Ede om overlast te voorkomen?

Er wordt een beheerplan opgesteld. En op basis hiervan gericht maatregelen getroffen, waaronder een helder aanspreekpunt.

Hoe blijf ik met de gemeente in gesprek bij eventuele overlast?

Er is een telefoonnummer van de opvanglocatie dat u altijd kunt bereiken:  088-6606802.

Bij andere opvanglocaties werken we met een klankbordgroep. Samen met onder anderen de wijkagent, de begeleiding op locatie en toezicht wil de gemeente ook zo’n klankbordgroep oprichten. Die zal regelmatig samenkomen om te bespreken wat er speelt om zo gelijk bij te kunnen sturen bij aandachtspunten of eventuele overlast. In dit overleg kunnen direct aanwonenden en andere buurtbewoners zitting nemen. Wilt u meedenken? Meld u dan aan door een e-mail te sturen.

Hoe wordt de buurt de komende tijd meegenomen in de ontwikkelingen rond de opvang?

Deze pagina wordt steeds aangevuld met nieuwe informatie. Als er een vergunning wordt afgegeven, wordt dit gepubliceerd op onze pagina met bekendmakingen of op deze website met bekendmakingen. Bij vragen kunt u ook contact met ons opnemen door ons te bellen op 14 0318 (op maandag tot en met vrijdag tussen 9:00 en 17:00 uur).

Op de inloopavond van 16 januari 2024 gingen we in gesprek met omwonenden over de opvang van Oekraïners in het pand aan de Klomperweg 175.

Er was een ruime belangstelling waarbij het merendeel van de vragen ging over drie thema’s; het aantal mensen dat er gehuisvest wordt, de (verkeers)veiligheid en wat er met het gebouw gaat gebeuren als de Oekraïners weer vertrekken.

  • Met betrekking tot het aantal mensen dat er gehuisvest wordt gaan we er van uit dat we in de bestaande gebouwen opvangplekken kunnen maken voor ongeveer 200 Oekraïners. Omdat het grotendeels gezinnen zijn, zullen ze met meerdere gezinsleden op één kamer slapen.
  • Veiligheid werd vaak genoemd. Omwonenden noemden onoverzichtelijke verkeersituaties, slechte verlichting en wegen en paden met veel (werk)verkeer en ook waterpartijen op het terrein. Hoe hier mee om te gaan zal onderdeel worden van de nog aan te vragen omgevingsvergunning.
  • Omwonenden wilden graag zekerheid over wat er in het gebouw komt als de Oekraïne-opvang stopt. We willen het pand voor een periode tot maart 2026 of zo lang als nodig is gebruiken voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Daarna zijn er verschillende mogelijkheden, dat hangt af van de vraag om woonruimte en opvang op dat moment. Omwonenden vroegen ook of het mogelijk is dat er ooit een AZC komt. Daar kunnen we op dit moment geen uitsluitsel over geven. Mocht die vraag komen, zal daar een nieuw (raads)besluit over moeten worden genomen.