De Wildwal Lunteren

In de gemeente Ede vangen we vluchtelingen uit Oekraïne op. Dit doen we op Legerplaats Harskamp; een terrein van Defensie. Defensie wil dit terrein op termijn zelf weer in gebruik nemen.

Gemeente Ede wil groepsaccomodactie De Wildwal huren voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Een deel van de vluchtelingen (maximaal 130 mensen) die nu op Legerplaats Harskamp verblijven, gaan we in de bestaande panden van groepsaccomodatie De Wildwal opvangen. De gemeente wil het huren tot maart 2026, met de optie tot verlenging met telkens een jaar.

Met het huren van de groepsaccommodatie op De Wildwal hebben we nu voor alle Oekraïense vluchtelingen die op dit moment opgevangen worden op de locatie in Harskamp andere huisvesting gerealiseerd.

Uit de inloopavond in de Wildwal kwam een aantal aandachtspunten waar we mee aan de slag gaan en die we meenemen in het vervolg.

Vergunning en huurcontract

Omwonenden geven aan dat zij graag hun mening laten weten voordat de het huurcontract eventueel weer verlengd wordt. Na de inloopavond is het volgende toegevoegd aan het raadsvoorstel: we willen een huurcontract afsluiten voor twee jaar. Als we het huurcontract met één jaar willen verlengen na die twee jaar, dan organiseren we eerst een evaluatiemoment met omwonenden.

Daarnaast gaan we de eigenaar van de Wildwal vragen om een tijdelijke omgevingsvergunning aan te vragen voor drie jaar.

Terrein en verkeer

Veel aanwezigen op de informatieavond maakten zich zorgen over een toename van de verkeers- en parkeerdruk als er op de Wildwal Oekraïners gehuisvest worden. Daar zullen we aanvullend onderzoek naar doen en het is onderdeel van de omgevingsvergunning. De mogelijkheid om eventueel een ‘noodweg’ te openen wordt onderzocht. 

Er was ook een vraag over welke gebouwen de gemeente gaat huren. We huren in principe alle gebouwen op het terrein, dus inclusief de woonhuizen, maar het aantal vluchtelingen dat we in totaal willen opvangen zal maximaal 130 zijn.

Oekraïense vluchtelingen

We zullen informatie over de samenstelling van de groep delen als we die hebben. Daarnaast organiseren we een inloop- en ontmoetingsmoment als de Oekraïense vluchtelingen gehuisvest zijn.

Communicatie

De mensen die verblijven op het recreatiepark ontvangen in het vervolg ook alle brieven over de opvang op de Wildwal. We gebruiken hiervoor het adres van de beheerder en hij zorgt voor verspreiding.

Onderwijs

De kinderen die nu op Harskamp zitten gaan al op verschillende plekken naar het nieuwkomersonderwijs. Een deel zal uitstromen naar reguliere basisscholen. Daar zijn op dit moment gesprekken over met scholen.

Het college van burgemeester en wethouders legde het voornemen om groepsaccomodatie De Wildwal te huren, op 4 en 11 juli 2024 voor aan de gemeenteraad. Zij stemden in met het voornemen. 

Voor het huisvesten van Oekraïners in groepsaccomodatie De Wildwal, moet de eigenaar van het pand een omgevingsvergunning aanvragen. Het gebruik past nu namelijk niet in het geldende omgevingsplan en hier moet tijdelijk van worden afgeweken. Het college mag dit besluit nemen.

De reguliere procedure is van toepassing, wat betekent dat het college 8 weken de tijd heeft om een besluit te nemen. Zodra het college een besluit op de aanvraag van de omevingsvergunning heeft genomen, kan hiertegen binnen zes weken bezwaar worden ingesteld. Tegen het daaropvolgende besluit (de beslissing op bezwaar) kan weer beroep worden ingesteld.

Klankbordgroep

Bij andere opvanglocaties werkten we met een klankbordgroep. Samen met onder anderen de wijkagent, de begeleiding op locatie en toezicht wil de gemeente ook hier een klankbordgroep oprichten. Die komen regelmatig samen om te bespreken wat er speelt. Zo kan er gelijk bijgestuurd worden bij aandachtspunten of eventuele overlast. In dit overleg kunnen buurtbewoners zitting nemen. U kunt zich hiervoor aanmelden via opvanglocatiewildwal@ede.nl.

Waarom kiest de gemeente voor deze locatie?

We hebben gekeken naar beschikbaarheid, voldoende omvang, bereikbaarheid en spreiding over de gemeente.

Hoe worden de panden ingericht?

We proberen om in de bestaande panden zoveel mogelijk vluchtelingen een eigen toilet en doucheruimte te geven. Maar er zijn ook douche- en toiletruimtes die gedeeld worden. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk ruimte te maken waar gekookt kan worden. Zo kunnen de vluchtelingen zo zelfstandig mogelijk wonen en leven.

Wat biedt de gemeente de vluchtelingen op deze locatie?

Op de locatie worden geen voorzieningen geboden. Het gaat om onderdak. Wel is er begeleiding.

Hoe lang is het pand beschikbaar voor Oekraïne-opvang en wat gebeurt er daarna?

We huren de panden tot maart 2026, met de optie tot verlenging van telkens een jaar. De vraag naar en behoefte van huisvesting voor Oekraïense ontheemden laat zich moeilijk voorspellen. Omdat we het pand huren en geen eigenaar zijn, heeft Gemeente Ede niets te zeggen over het gebruik van het pand als de Oekraïense vluchtelingen vertrekken.

Wie komt er naar deze locatie?

Het gaat om Oekraïense vluchtelingen die al ruim twee jaar op Legerplaats Harskamp worden opgevangen. Deze mensen zijn ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Veel van hen werken hier en de Oekraïense kinderen gaan in de gemeente Ede naar school.

Hoeveel vluchtelingen worden er opgevangen?

Het gaat om maximaal 130 mensen.

Wanneer komen de vluchtelingen naar de Wildwal?

Eerst moet een (tijdelijke) omgevingsvergunning worden verkregen om opvang op deze plek mogelijk te maken. Als dit geregeld is, wordt het pand geschikt gemaakt voor tijdelijke opvang. We verwachten dat de vluchtelingen na de zomer van 2024 hier naartoe kunnen.

Hoe lang worden de vluchtelingen hier opgevangen?

Het uitgangspunt is nu dat het pand tot maart 2026 gebruikt wordt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Maar dit hangt ook af van hoe de situatie in Oekraïne zich ontwikkelt. Er is een optie tot verlenging van de huur met telkens een jaar.

Waarom kunnen de Oekraïense vluchtelingen niet meer op Harskamp blijven?

De vluchtelingen worden al twee jaar opgevangen op Legerplaats Harskamp. Defensie heeft aangegeven dat ze het terrein op termijn zelf weer nodig heeft.

Waarom gaan de vluchtelingen niet naar een andere gemeente?

Veel van de Oekraïense vluchtelingen werken in de gemeente Ede en hun kinderen gaan in Ede naar school. Daarbij is elke gemeente verplicht om een aantal Oekraïense vluchtelingen op te vangen.

Wordt er gezocht naar permanente plek voor deze vluchtelingen?

Op dit moment wordt niet gezocht naar een permanente plek. Het kan zijn dat deze mensen in Nederland willen blijven. In dat geval worden zij ‘regulier woningzoekende’ en hebben - net als andere woningzoekenden - een eigen verantwoordelijkheid in het voorzien van huisvesting.

Is er begeleiding aanwezig op deze opvanglocatie?

Bij elke opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne werken we met een locatieverantwoordelijke, woonbegeleiders en een beheerplan. In het beheerplan worden gemaakte afspraken over de opvang vastgelegd. In het beheerplan staan bijvoorbeeld afspraken over de omgeving, veiligheid en verkeer. In het beheerplan wordt ook de werkwijze op locatie vastgelegd, waaronder de huisregels. Er is al een beheerplan voor de opvanglocatie in Harskamp, maar we zullen dat plan per locatie en op basis van de omstandigheden aanpassen.

Is er beveiliging aanwezig op de locatie?

Dit gaat afhankelijk van de grootte en inrichting van de huisvesting bepaald worden.

Zijn er regels op de locatie?

Voor de locatie zullen huis-/veiligheidsregels gemaakt worden.

Wat doet gemeente Ede om overlast te voorkomen?

Er wordt een beheerplan opgesteld. In het beheerplan worden gemaakte afspraken over de opvang vastgelegd. In het beheerplan staan bijvoorbeeld afspraken over de omgeving en veiligheid. In het beheerplan wordt ook de werkwijze op locatie vastgelegd, waaronder de huisregels. Op basis van het beheerplan worden gericht maatregelen getroffen, waaronder de aanstelling van een aanspreekpunt.

Hoe blijf ik met de gemeente in gesprek bij eventuele overlast?

Er is een telefoonnummer van de opvanglocatie dat u altijd kunt bereiken. Dit nummer wordt op termijn met u gedeeld.

Bij andere opvanglocaties werkten we met een klankbordgroep. Samen met onder anderen de wijkagent, de begeleiding op locatie en toezicht wil de gemeente ook hier een klankbordgroep oprichten. Die komen regelmatig samen om te bespreken wat er speelt. Zo kan er gelijk bijgestuurd worden bij aandachtspunten of eventuele overlast. In dit overleg kunnen buurtbewoners zitting nemen. U kunt zich hiervoor aanmelden via opvanglocatiewildwal@ede.nl.

Hoe ziet het proces rond de omgevingsvergunning eruit?

Voor het huisvesten van Oekraïners in het pand, moet de eigenaar van het pand een omgevingsvergunning aanvragen. Het gebruik past nu namelijk niet in het geldende omgevingsplan en hier moet tijdelijk van worden afgeweken. Het college mag dit besluit nemen. De reguliere procedure is van toepassing, wat betekent dat het college 8 weken de tijd heeft om een besluit te nemen.

Kan ik bezwaar maken?

Zodra het college een besluit op de aanvraag van de omgevingsvergunning heeft genomen, kan hiertegen binnen zes weken bezwaar worden ingesteld. Tegen het daaropvolgende besluit (de beslissing op bezwaar) kan weer beroep worden ingesteld.

Hoe wordt de buurt de komende tijd meegenomen in besluiten/ontwikkelingen rond de opvang?

Deze pagina wordt steeds aangevuld met nieuwe informatie. Als er een vergunning wordt afgegeven, wordt dit gepubliceerd op onze pagina met bekendmakingen of op deze website met bekendmakingen. Bij vragen kunt u ook contact met ons opnemen door ons te bellen op 14 0318 (op maandag tot en met vrijdag tussen 9:00 en 17:00 uur).