Gemeentenieuws

Lees hier de artikelen die in het Gemeentenieuws #Ede verschijnen.

26 juni 2024

De laatste dagen voor de zomervakantie zijn aangebroken. Misschien heeft u een vakantie of wat dagjes uit gepland. Dan is het natuurlijk wel fijn als u thuiskomt en er niet ingebroken is. U kunt de kans op een inbraak zelf verkleinen. Denk aan ramen dicht, licht aan en deur op slot. We geven u graag meer tips.

Wist u dat een inbreker vaak maar 30 seconden nodig heeft om in een slecht beveiligde woning binnen te komen? Gelukkig hebben al veel mensen goede sloten op deuren en ramen. Heeft u dat nog niet? Zorg voor goede sloten met bijvoorbeeld een SKG-keurmerk. Op www.politiekeurmerk.nl leest u hier meer over.

De buren

Uw buren zijn belangrijk in het voorkomen van een inbraak. Vraag hen op te letten als u weg bent. Zij kunnen bijvoorbeeld letten op takjes, papiertjes of andere voorwerpen tussen uw deur. Inbrekers kunnen zo’n voorwerp tussen uw deur zetten, zodat ze weten dat er niemand thuis is. Ook kunnen buren verdachte situaties of vreemde geluiden in de gaten houden. U kunt ook kijken of er een Buurtpreventie Whatsappgroep bestaat in uw wijk. Samen met uw buurt houdt u uw omgeving in de gaten.

Laat zien alsof u thuis bent

Gaat u van huis? Laat dan in huis licht branden. Zo lijkt het of er iemand thuis is en inbrekers werken niet graag in het licht. U kunt hier bijvoorbeeld een tijdschakelaar voor gebruiken. U kunt ook op andere manieren laten zien alsof u thuis bent. Denk aan een auto op de oprit zetten of de post op laten ruimen. Vergeet ook uw buitenverlichting niet.

Toch ingebroken?

Doe altijd aangifte van de inbraak. Denkt u dat de inbreker mogelijk nog in huis is? Bel dan 112. Weet u zeker dat er niemand meer is? Bel dan de politie op 0900 - 8844. Kom niet aan uw spullen, want de politie doet een sporenonderzoek. U kunt altijd terecht bij Slachtofferhulp Nederland als de inbraak veel invloed op u heeft.

Meer tips

Op de website www.maakhetzeniettemakkelijk.nl vindt u meer nuttige tips om een inbraak te voorkomen.

Voor een vakantie naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Verloopt de geldigheid van uw paspoort of identiteitskaart binnenkort? Vraag dan op tijd een nieuwe aan. U heeft hiervoor een afspraak bij de balie Publiekszaken nodig. Doordat veel mensen nog net voor hun vakantie een reisdocument aanvragen, duurt het langer voordat u een afspraak kunt maken en bij de balie langs kunt komen.

Voor het aanvragen van een reisdocument heeft u een afspraak nodig bij de balie Publiekszaken. U maakt online een afspraak via www.ede.nl/afspraak. Zijn er geen plekken vrij in de agenda? Probeer het dan op een later moment nog eens. Na het maken van de afspraak ontvangt u per e-mail een bevestiging met alle informatie die u nodig heeft voor uw afspraak. Als u niet digitaal een afspraak kunt maken, belt u met 14 0318.

Ruimere openingstijden

Vanaf april zijn de openingstijden van de balie Publiekszaken verruimd. Hierdoor zijn er meer mogelijkheden om een afspraak te maken. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag zijn we open van 09:00 tot 17:00 uur. Op woensdag zijn we open van 09:00 tot 20:00 uur. Op zaterdag zijn we gesloten.

Reisdocument voor kinderen

Kinderen hebben een pasfoto nodig die aan de officiële eisen voldoet. Ook moeten zij zelf aanwezig zijn bij het aanvragen én afhalen van hun reisdocument. Vaak zijn er extra documenten nodig. Denk bijvoorbeeld aan toestemming van beide ouders. Op www.ede.nl/paspoort vindt u meer informatie.

De werkzaamheden voor het Stadspark zijn in volle gang. Daarom is het Raadhuisplein vanaf de Raadhuisstraat tot Stadscafé Oscar de komende weken afgesloten voor alle verkeer.

Het Raadhuisplein is afgesloten van 24 juni tot en met 24 juli 2024. De afsluiting geldt voor gemotoriseerd verkeer, fietsers en voetgangers. Tijdens de werkzaamheden kunnen voetgangers gebruikmaken van het nieuwe wandelpad in het deel van het Stadspark dat al klaar is. De Balie Publiekszaken is ook bereikbaar via de Raadhuisstraat.

Over het Stadspark

Het gebied tussen de Raadhuisstraat en het Oude Kerkplein in Ede wordt momenteel verbouwd tot Stadspark. Inwoners herkenden het gebied pal naast Ede Centrum niet als park en maakten er weinig gebruik van. Samen maakten we daarom plannen om het park op te knappen. Er komt meer ruimte voor wandelen en evenementen. Kijk voor meer informatie op www.ede.nl/stadspark.

Als iemand een hartstilstand krijgt, maakt snelle hulp vaak een verschil tussen leven of dood. Stichting Hartveilig Gemeente Ede werkt aan een netwerk van vrijwilligers die overal in de gemeente snel hulp kunnen bieden. Ze kunnen uw hulp goed gebruiken.

Elke dag krijgen ongeveer 47 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De hulpdiensten zijn snel, maar als omstanders direct hulp bieden is de kans op overleven het grootst. Sinds oktober 2023 werkt Stichting Hartveilig Gemeente Ede aan een zogenoemd hartveilig netwerk. Dat betekent dat er overal in Ede en de dorpen binnen 500 meter een AED hangt (het apparaat om hartritme te herstellen) en er genoeg vrijwilligers zijn die kunnen helpen.

Aanmelden

Wilt u de stichting helpen, meld u dan aan door een e-mail te sturen naar info@hartveilig-gemeente-ede.nl. Bent u in het bezit van een geldig Reanimatie/AED-certificaat, meld u dan aan als burgerhulpverlener bij HartslagNu.nl.

Kijk voor meer informatie op www.ede.nl/werkaandeweg.

Voor de agenda en het verslag van de gemeenteraadsvergaderingen kijkt u op ede.raadsinformatie.nl.