Vrijheid springlevend! Programma Airborne Ede-maand bekend

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond. Dit grijpen we aan om met elkaar stil te staan en te herdenken. Vrijheid is een groot goed en moet je koesteren. Dit doen we met een mooi en afwisselend programma in de Airborne Ede-maand. Naast drie grote herinneringsevenementen, is er nog veel meer te doen. En alles onder de vlag van het thema Vrijheid Springlevend.

Burgemeester René Verhulst: “September staat in Ede in het teken van herdenken en vieren. Dit jaar herdenken we dat 80 jaar geleden zo’n tweeduizend parachutisten landden op de Ginkelse heide in Ede. Hoewel de slag mislukte, was dit het begin van de bevrijding van Nederland. We staan stil bij hoe waardevol vrede en veiligheid is. Dat doen we met drie herinneringsevenementen en vele andere activiteiten.”

Airborne Veteranenavond op 30 augustus

De Airborne Ede-maand gaat van start met de Airborne Veteranenavond in de Heideweek. Het Orkest Koninklijke Luchtmacht treedt samen met de zangeressen van OG3NE op. Op het Kuiperplein brengen we een ode aan de moed en inzet van onze Edese veteranen. Iedereen is van harte welkom bij dit gratis openluchtconcert. Om 20:00 uur begint de avond.

Airborne Luchtlandingen en Herdenking op 21 september

Samen herdenken we de luchtlandingen van 1944 op de Ginkelse heide. Er is een uitgebreid programma in de lucht en op het terrein. Dit jaar is er zowel in de morgen en in de middag een uitgebreid programma. Bewonder de vele sprongen zoals de welbekende massdrops van 11 Luchtmobiele Brigade. Ook vliegen verschillende historische vliegtuigen over. Daarnaast zijn er workshops voor kinderen en jongeren, verschillende optredens en een Airborne-markt.

Pegasus Wandelfestival op zaterdag 28 september

Dit jaar start het Pegasus Wandelfestival voor de eerste keer vanaf het Museumplein in Ede. Wandel een route van 5, 20 of 30 kilometer. Tijdens de wandeling beleeft u op verschillende manieren het verhaal van Operatie Pegasus. De 5 kilometer route is speciaal voor gezinnen. U finisht op het bevrijdingsplein in Ede. Hier kunt u nagenieten met livemuziek, een hapje en een drankje en andere activiteiten.

Volledige programma op www.ede.nl/airborne

Er is nog veel meer te doen in de Airborne Ede-maand. In september zijn op de Oude Kerk in Ede verschillende kunstwerken over vrijheid en Airborne te zien. Ook kunt u vele exposities en optredens bezoeken of een mooie wandeling maken. U vindt het volledige programma op www.ede.nl/airborne. De informatie op de website wordt steeds verder aangevuld.